از آنجایی که در موقعیت عملیاتی فتح المبین راوی نبود تصمیم گرفتم کمی در موردش توضیح بدهم. البته اگر توضیحات ناقص بود بگذارید به حساب اینکه من هم مثل خیلی از شما ها در زمان جنگ در کسوت نوزادی بودم.
عملیات فتح المبین رمز عملیات: یا زهرا (س)
ارتش عراق در تاریخ 17/11/1360 به تنگه چزابه حمله کرد تا جبران تاثیرات روحی و روانی ناشی از شکست در عملیات های ثامن الائمه و طریق القدس باشد و همچنین در اجرای عملیات های بعدی ایران تاخیر ایجاد کند.
از طرف دیگر ماهیت تحرکات نظامی عراق در تنگه چزابه برای سپاه سریعا مشخص شد و بلافاصله کلیه تلاش های ایران در منطقه عمومی غرب رودخانه کرخه با هدف اجرای عملیات آغاز شد. محسن رضایی فرمانده وقت سپاه استخاره می کند و در جواب استخاره سوره فتح می آید و عملیات را فتح المبین نام گذاری می کنند.
آزاد سازی منطقه غرب رودخانه کرخه می توانست ضمن انهدام نیروهای دشمن، شهرهای شوش، اندیمشک، دزفول و پایگاه چهارم شکاری را از برد آتش توپخانه دشمن خارج سازد. علاوه بر این با موفقیت در این عملیات مناطق و تاسیسات مهم منطقه شامل سایت و رادار، جاده اندیمشک-اهواز و چاه های نفتی ابوغریب از برد توپخانه و یا اشغال نیروهای دشمن خارج می شد.
متعاقب تلاش هایی که در زمینه طرح ریزی، مهندسی و پشتیبانی انجام گرفت، سرانجام در تاریخ 2/1/1361 عملیات فتح المبین آغاز شد و طی یک هفته کلیه مواضع دشمن منهدم و منطقه به طور کامل پاک سازی شد. اسارت 17000 تن از نیروهای دشمن نشان دهنده میزان موفقیت عملیات و مهم تر از آن فروپاشی اردوگاه دشمن بود. در این عملیات غنائم بسیاری از جمله 165 قبضه توپ و 320 دستگاه تانک و نفربر دشمن به دست رزمندگان افتاد و مقادر زیادی از تجهیزات عراقی ها منهدم گردید. در این عملیات نیروها از سه شیار حرکت کردند. المهدی، شلیکا و شیخی. در مرحله اول در شیار المهدی چند گردان سپاه به کمین عراقی ها در سنگرهای لانه روباهی برخوردند و در آنجا همگی به شهادت رسیدند و این موضوع باشد تا گردان های دیگری به این منطقه اعزام شوند.
مهمترین ویژگی و نتیجه کلی عملیات در دو زمینه قابل مشاهده است. نخست اینکه عملیات فتح المبین نمایش جنگ فراگیر مردمی بود. بدین معنا که در سازمان رزم سپاه با تشکیل تیپ و قرارگاه تحول جدی ایجاد شد و تیپ های اصلی سپاه همچون تیپ 8 نجف اشرف، تیپ 14 امام حسین(ع) و تیپ 25 کربلا هر کدان یک گردان زرهی در اختیار داشتند. همین مسئله علاوه بر فراهم نمودن زمینه افزایش جذب و بکارگیری نیروهای مردمی و برتری قوای ایران بر عراق، امکان فرماندهی و کنترل و هدایت را به نحوی مناسب فراهم ساخت. تحمیل وضعیت جدید به دشمن دومین نتیجه مهم در این عملیات بود. تاکتیک ویژه عملیات فتح المبین در طرح مانور-عملیات با توجه به زمین منطقه و آرایش دشمن در نظر گرفته شد. آرایش قوای دشمن بر تنگه رقابیه و تپه های عین خوش متکی بود و نزدیکی به این نقاط می توانست تمام جبهه دشمن را متزلزل کند. به همین دلیل با پیشروی نیروها در محور قرارگاه قدس و تصرف عین خوش تعادل دشمن به هم خورد و با پیشروی در محور قرارگاه فتح و تصرف تنگه رقابیه تیر خلاص به دشمن شلیک شد. در نتیجه با پیروزی در عملیات فتح المبین ذهنیت و باورهای دشمن از توانایی هایش در هم شکسته شد. اگر تا پیش از این عملیات دشمن تصور می کرد با تکیه بر نیروهایش قادر به حفظ مواضع اشغالی خواهد بود با شکست در این عملیات این باور هم درهم شکست و اندیشه عقب نشینی از همین زمان در ذهن دشمن شکل گرفت.
در عملیات فتح المبین 100 گردان پاسدار و بسیجی وارد صحنه شدند.
نوشته شده توسط :مرتضی::نظرات دیگران [ نظر]